img1
img2
img3

Gyapjúfeldolgozás

Hogyan is került Gömörszőlősre ez a kisműhely? A kisipari gyapjúfeldolgozásnak ugyanis nem volt hagyománya ebben a térségben, csak a háziiparnak. A műhely gépei körülbelül száz évesek, így már ipartörténeti értékűek. A gépeket az Ökológiai Intézet 1996-ban vásárolta Kiskunfélegyházáról azzal a céllal, hogy az országban e még megmaradt ipartörténeti emléket megmentse, működő képes állapotba hozza és tovább működtesse. Az országban ilyen típusú gyapjúfeldolgozó gépsor már csak néhány működik.

A műhely az érdeklődők számára nyitott, bárki betekinthet a kártolás és fonás munkafolyamataiba.

Az érdeklődők a gyapjú kártolásán és fonásán kívül megismerkedhetnek a gyapjúval, mint természetes alapanyaggal és a gyapjúfeldolgozás teljes folyamatával a legelőtől a pulóverig. Igény szerint szakszerű tájékoztatóval egybekötött műhelylátogatáson, kézműves foglalkozásokon és részvételi tanulásban vehetnek részt.

Mivel a gépek század eleiek, jórészt kézműves technikával, a mai ipari elvárásokhoz képest kis mennyiségben folyik rajtuk a kártolás. Ez ugyanakkor biztosítja a magas minőséget, illetve hogy változatos termékeket tudunk előállítani, akár kis mennyiségben is. A gépsort egy korábbi családi ház épületeibe telepítettük, amelyen előzőleg teljes külső és belső átalakítást végeztünk.

A műhely további termékeinek alapanyagát is a gépeken készített fonál és kártolt gyapjú adja. A fonálból egyedi, iparművészeti zsűri által lektorált kézzel kötött pulóvereket és sapkákat állítunk elő, a kártolt gyapjú pedig takarók és párnák töltelékanyaga, továbbá az újra terjedő ősi mesterség, a nemezelés alapanyaga, amivel az érdeklődők nálunk is megismerkedhetnek.

A kártoló- és gyapjúfeldolgozó műhelyt 2011-től a Gubanc Gyapjú Manufaktúra bérli és működteti.

Molnár Csaba, Juhász Melinda (Gubanc Gyapjú Manufaktúra)
Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
tel.: 20/211-33-69 és 70/549-04-48
http://www.gubancgyapju.hu
facebook/Gubanc Gyapjú Manufaktúra